Leopardgecko
Eublepharis macularius

Internationella namn:
Leopard Gecko, Leopardgecko

Latinskt namn:
Eublepharis macularius

Familj:
Gekkonidae

Ursprung:
Östra Iran till Pakistan

Längd:
Upp till 25 cm
Leopardgeckon är en av de bästa nybörjarödlorna. Den är lättskött, inte särskilt dyr och kräver inget komplicerat terrarie. Den finns i många olika färgvarianter och den är lätt att få tam. En annan fördel med Leopardgeckon är att den är lätt att föda upp. Leopardgeckon är nattaktiv.

Utseende
Gul-beige grundfärg med svarta prickar och beige undersida. Leopardgeckon har en knubbig kropp med kraftig svans, svansen används som fettreserv. Hanen är kraftigare byggd än honan, han har bl a kraftigare nacke och huvud.

Föda
Leopardgeckon äter endast animalisk föda som syrsor, mjölmask och zophobas. Syrsor används som huvudföda. Mjöljmask och zophobas är ett bra fettillskott, men bör inte ges för ofta. Extra tillskott av vitaminer och kalk (t ex Reptivite) pudras på fodret. Leopardgeckon skall även ha tillgång till en skål med färskt vatten.

Terrariet
Terrariet kan t ex bestå av ett gammalt akvarie med nättopp. Som bottensubstrat kan man använda finkornig sand, reptilbark eller flis (själv föredrar jag sand). Dagstemperaturen skall ligga mellan 25-27o och nattemperaturen mellan 18-20o. Leopardgeckon bör ha tillgång till en solplats/värmeplats (m h a en spotlight) som håller en temperatur av 30-32o. Spraya terrariet lätt med blomspruta varje morgon. När Leopardgeckon ska ömsa kan det vara bra att göra ett extra sprayande för att underlätta ömsningen. Leopardgeckon behöver ej UV-ljus.

Beteende och förökning
Leopardgeckon hålls bäst ensam, såvida man inte tänkt ägna sig åt avel. Det går även att hålla en grupp honor tillsammans. Det går inte att hålla mer än en hane per grupp honor, då det oundvikligen kommer att resultera i strider. Leopardgeckon är nattaktiv. Om man vill iaktta geckon på natten kan man skaffa en s k nattlampa. Den har ett rött ljus, som gör att man kan iaktta ödlorna utan att störa dem.
Hanen uppvaktar honan genom att förfölja henne och slicka hennes kloak, han försöker därefter att bita sig fast i honans nacke för att fullborda parningen. Ca 4 veckor efter parning lägger honan 2 ägg  åt gången med ca 3 veckor mellanrum på en fuktig plats. Honan blir inte parad för varje gång, utan lagrar sperma från det första parningstillfället. Extra tillskott av kalk är också viktigt under den här perioden. Ett sätt (förutom att vara extra noga med att pudra foderdjuren) är att ställa in en liten skål med kalk i terrariet där honan kan slicka i sig extra kalk när hon känner behov av det. Till äggläggningsburk kan man använda en tom glasslåda (2 liters) som man fyller till hälften med fuktig vermiculit. Gör ett hål i locket där honan kan krypa in och ut. Äggen flyttas sen till en äggkläckare.

 

Atlas
Numera såld, uppfödd av Ray Hine

 

Uppfödning av Leopardgecko

Parning och äggläggning

Leopardgeckon har ju blivit en av de absolut populäraste terrariedjuren i Sverige. En av orsakerna till detta (förutom att den är en fruktansvärt trevlig ödla) är just att den är relativt lättodlad.

Förutsättningen för avel är självklart att man är lycklig ägare till ett par geckos som är könsmogna. Geckon blir könsmogen vid 1-1,5 års ålder, men jag rekommenderar att man inte parar sina geckos förrän de är minst 2 år gamla. Orsaken till detta är att det är viktigt att ödlan är kraftig och i bra kondition.

I naturen vilar sig geckon från oktober till februari, under våren (februari-maj) sker parningen, och under perioden april-september pågår äggläggningen. Själv föredrar jag att behålla detta aktivitetsmönster hos mina reptiler i och med att det är naturligt. Leopardgeckon behöver ej dvalas, men vissa påstår att risken för obefruktade ägg minskar om man dvalar dem. För att skapa en viloperiod för din gecko  räcker det med att stänga av värmekällorna under en till ett par månader. Under denna period behöver geckon väldigt lite föda (om någon alls), 1-2 syrsor/vecka kan räcka. (Detta gäller alltså om man har sitt terrarie i rumstemperatur.)

Efter viloperioden ökar man värme och antal ljustimmar successivt. Man kommer då att märka att geckon blir aktivare och kräver mer föda. Efter 1-4 veckor sker vanligtvis parningen. Det är nu viktigt att ge honan rikligt med foder, samt bra vitamin– och kalktillskott. En musunge per vecka är ett utmärkt extra tillskott för en äggbärande hona. Honan bär på äggen 20-45 dagar och behöver under den perioden ett kraftigt tillskott av kalk.

Ett bra tecken på att honan närmar sig äggläggning, är att hon rastlöst vandrar runt i terrariet sökandes efter en bra plats att lägga sina ägg. När det är 2-4 dagar kvar till äggläggning får honan en tydlig päronform och äggen syns relativt bra genom honans mage.

Det är nu dags att ställa in en äggläggningslåda, som man lätt tillverkar av t ex en tom kakburk eller glasslåda (ca 2 liter). Burken fyller man till hälften med fuktig vermiculit (100g vermiculit (ca 1 liter)+ 1 dl vatten), sedan gör man ett hål i burklocket så att honan kan ta sig in och ut. (Var inte orolig, hon hittar in)

När äggen är lagda flyttas de så snart som möjligt till en äggkläckare. Honan lägger under säsongen 4-8 kullar om 2 ägg åt gången med 13-30 dagars mellanrum. Äggen har en storlek av ca 25x15 mm när de läggs. Under tiden i kläckaren växer äggen något, detta beror på att de suger till sig vätska från underlaget. Äggen är ej hårda, utan mjukskaliga. Hantera dem varsamt. Det är viktigt att man inte vänder på äggen, då kan embryot drunkna. Jag brukar göra ett litet märke på ovansidan av ägget (med en giftfri färgpenna) för att vara säker på att ägget behåller samma position när man hanterar det. Äggen läggs i exempelvis en pizzaburk halvfull med fuktad vermiculit och placeras i kläckaren. För att skydda äggen från droppande kondensvatten, kan man sätta en klädnypa på burkens kant som man lutar burklocket mot.

Temperaturen i kläckaren skall ligga mellan 26-33 grader.

 

Kläckning av Leopardgeckoägg

För att kläcka sina leopardgeckoägg (även andra ägg) så behövs en ”äggkläckare” av något slag. Det finns många olika typer av kläckare, men här tänker jag bara ta med två. Orsaken är att jag själv inte har någon erfarenhet av att använda t ex värmematta eller liknande som ”kläckningshjälpmedel”.

Båda kläckarna är s k vattenkläckare. Den första är den enklaste och billigaste varianten. Den andra kanske är något mer komplicerad, men inte heller särskilt dyr.

Den enklaste och billigaste kläckaren ”tillverkar” man enkelt själv av ett gammal akvarium.

Det som behövs är:

Ett akvarium (ca 40 liter)
En tegelsten el. liknande
En doppvärmare
Ett galler el. nät
Täckglas

 

Kläckare nummer två kan man tillverka själv, eller beställa hos sin glasmästare.

Det som behövs är:

Glas (4 mm) och silikon
Skjutlist för dubbla (4 mm) glas
En doppvärmare
(el. värmekabel m termostat)
Tegelsten och galler
(el. glasskiva)

 

Om man vill kan man precis som i kläckare nr 1 använda sig av en tegelsten på botten av kläckaren. Ett annat tips är att limma en tunn glaslist vid var kortsida och sedan lägga en glasskiva ovanpå dessa glaslister (i stället för galler och tegelsten).

När man fått ordning på sin kläckare är det dags att fylla på vatten. Fyll på så att doppvärmaren täcks och ställ in temperaturen på doppvärmaren. Kontrollera sedan temperaturen i kläckaren. När detta är klart så är det dags att ställa in pizzaburken (eller liknande) med äggen och sätta sig ner och vänta… och vänta… och vänta...

 

Copyright ©2001 by Camilla Rehn